tisdag 7 april 2009

If you stare into the abyss, the abyss stares back at you


The abyss


De oräkneliga Jizustatyerna (några av dem)


Vägen till nästa tempel


Huvudporten till Tokugawas mausoleum, Tosho-gu


Metalltori vid Tosho-gu


Pagod i anslutning till Tosho-gu


Ett av buddhisttemplen


Nikkoo!

På tisdagen går vi upp kl 6 för att ha tid att ta oss till dagens mål, Nikkoo. Nikkoo är en stad en bit norr om Tokyo, ca 2 timmars tågfärd. Varför ska vi dit? Felet är mest mitt: Nikkoo är en historisk stad. Den är delvis känd för sina buddhistiska tempel från 700-talet, men framför allt för att den innehåller mausoleum helgade åt De första Tokugawashogunerna. För den som inte kan japansk historia ar det Tokugawa Iyeasu som grundade dynastin och därmed gjorde Japan till en sammanhållen stat i början av 1600-talet. Sedan styrde Tokugawashogunerna riket till mitten av 1800-talet, då de störtades i samband med Japans modernisering.

Vi är framme i Nikkoo strax före tio. Staden är ganska liten, så det är lätt att promenera till de olika sevärdheterna. De gamla buffhistiska templen är fina, men mest spektakulärt är Tosho-gu, mausoleumet till Tokugawa Iyeasus ära. En värdig utmanare är monumenten till hans efterträdare Iemitsus ära.

Efter en lunch som för min del består av soba (mörka nudlar) fortsätter vi till den kejserliga villa som ska finnas i området. Tyvärr visar den sig vara stängd på tisdagar, så vi får ägna oss åt att promenera i de idylliska bostadsområdena en stund, innan vi går ner till "the abyss", en klyfta med en framforsande flod. "The abyss" är inte alls så spektakulär som den låter, men bjuder i alla fall på vacker natur. Ett stort antal statyer av boddhisatvan Jizu flankerar klyftan och gör helheten ännu intressantare. Enligt en legend så är det omöjligt att räkna antalet statyer, deförändras hela tiden... Vi utmanar inte ödet, utan går upp till den kyrkogård som ligger strax ovanför. Där finns många mossbevuxna buddhastatyer att beundra.

I Nikkoo har jag äntligen hittat det jag sökte efter i Japan. Visst är Tokyo kul och spektakulärt, men det är väldigt mycket yta. Nog finns ett djup där, men det är inte lätt att hitta. Nikkoo däremot flödar över av historiskt djup och har dessutom mycket fina naturupplevelser. Här känner jag mig hemma. Naturligtvis passar jag på att köpa en bok med bilder av Tosho-gu samt några ätpinnar med Tokugawaemblemen. Jag inser att ingen annan kommer att förstå vad det är eller för den delen uppskatta dem, men än sen då?

Vi återvänder till Tokyo på eftermiddagen och är tillbaka i Asakusa vid sextiden. Efter en någorlunda billig middag är det dags att skriva om dagens upplevelser. Imorgon behöver vi inte gå upp så tidigt, för då ska vi till Ghiblimuseet och det öppnar först kl 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar