söndag 5 april 2009

Desperately seeking cosplayers


Några cosplayers fanns att beskåda, men inte många


Shoppinggata i Harakuju


Meiji Jingu


Meiji Jingu

Vi går upp strax före 8 på morgonen och äter frukost på vårt hostel. Deras "buffé" visar sig bestå av te och rostat bröd, inte precis näringsrikt eller ens särskilt gott. Vi kommer överens om att i fortsättningen köpa frukost i den närliggande livsmedelsbutiken, alternativt äta på något kafé.

Nåja, idag är det en ny stadsdel som gäller, nämligen den västligt belägna Harajuku. Roger har hört att Harajuku innehyser många ungdomar som engagerar sig i cosplay (alltså att klä ut sig till animefigurer), så vi ser båda fram emot lite extrema klädmöten.

När vi kommer dit, vid tio, är det fortfarande ganska lugnt, så vi börjar med att besöka Meiji Jingu, ett shintotempel dedikerat till Meijikejsaren och hans hustru. För er som inte har koll på japansk historia är Meiji eran från 1860-talet till 1912. Det var alltså under Meijikejsarens tid som Japan industrialiserades och blev en stormakt.

Meiji Jingu är storslaget, men inte storvulet. Över hela komplexet ligger en aura av meditativt lugn. Det kommer dels av byggnadernas relativa enkelhet, men också av växtlivet: hela templet ramas in av en stor park och innehåller också en anlagd trädgård.

Efter Meiji Jingu äter vi lunch. Jag bevistar en Kaiten Zushi, alltså en sushirestaurang med löpande band-teknik. Roligt, gott och annorlunda. Därefter tar vi en promenad på Harajukus shoppinggator, med deras helt utflippade butiker. Den stora besvikelsen är väl snarast att det inte är så mycket cosplay: vi lyckas få syn på några stycken i extrema kläder, men inte många.

Efter att ha gått runt i Harajuku ett tag rör vi oss bort från området. Vår sista upplevelse här blir parken Yoyogi-koen, där ett antal dansuppvisningar hålls. Vi observerar med glädje innan vi fortsätter till Shibuya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar