onsdag 8 april 2009

Nihon no tabemono (japansk mat)


I am/pm-butikerna finns det mesta, även sake


En egenhet är plastvarianter av maten uppvisade i montrar utanför restaurangen. Det ser inte alltid så aptitligt ut...


Mmm, soba-nudlar!


En dryckesautomat med både kalla och varma drycker

Tänkte passa på att skriva några rader om vad vi äter här i Japan. Standardmaten är nudlar i olika former, färger och konsistenser. Gemensamt för dessa rätter är att de är goda, billiga och finns i mängder av varianter.

Någon traditionell japansk frukost har det inte blivit ännu, utan vi köper frukost på am/pm, närbutiken som har öppet dygnet runt. Oftast blir det smörgåsar med ost, ägg och skinka, samt en juice eller iskaffe.

McDonalds är vanligt förekommande, och för skojs skull har vi testat deras teriyakiburgare, som faktiskt var riktigt bra. Där finns också, bisarrt nog, frukostmenyn McHotdog, som i alla fall Roger är beredd att pröva vid tillfälle.

Sushin är fantastisk, och slår utan vidare all sushi som finns i Sverige. Jag har ätit på restaurang samt löpande band-susheria (kaiten-zushi). Smaken är helt otrolig, jag skulle kunna äta hur mycket som helst.

Vad gäller dryck så håller vi skallarna pigga med hjälp av dryckesautomaterna som står i nästan varje gathörn. I dessa finns de vanligaste läskedryckerna, en uppsjö lokala varianter, samt vatten, te och kaffe. De senare finns i både kalla och varma varianter. En del läskedrycker har jello i sig, mycket märkligt.

Till maten gäller oftast vatten, grönt te eller öl. Typisk japanska grogg på sprit och grönt te eller oolongte har vi testat. Det var, som japanerna säger, ma-ma. Någon kväll vill vi dricka sake, men det tar vi helst när vi går på någon trevlig traditionell restaurang.

Nudelreklam utanför en restaurang

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar