torsdag 9 april 2009

Kamakura Monogatari (tale of Kamakura)

Kencho-ji

Kencho-ji

Tokei-jis gravar

Utsikt över Engaku-ji

Engaku-jis träport

Det är skärtorsdag, och dagens mål är Kamakura, som ligger ca 70 minuters tågfärd söder om Tokyo. Kamkura var Japans huvudstad under Kamakurashogunatet, 1192-1333. Därefter förlorade staden sin militära och politiska maktposition och glömdes bort. Det var oerhört lyckosamt, eftersom det innebar att staden förskonades från bombningarna under Andra världskriget. Allt det som inte finns i Tokyo går att hitta i Kamakura (OK, OK, det finns i Kyoto också, men man kan inte hinna med allt på nio dagar).

Kamakura är det jag ser fram emot som mest, eftersom jag har läst en del om dramatiken runt Kamakurashogunatets uppkomst. En hel del finns nedskrivet i Heike Monogatari (The tale of the Heike), ett av Japans stora litterära verk. Berättelsen handlar om maktkampen mellan klanen Heike (också kallad Taira) och klanen Genji (också kallad Minamoto). Det var Minamotoklanen som segrade och de etablerade Kamakura som sin huvudstad. De stora dragen i Heike Monogatari har gått att belägga, även om boken naturligtvis har romantiserat karaktärerna och förstärkt vissa tendenser.

Kamakura har ett stort antal gamla monument från tiden som huvudstad. I klassisk japansk stil är monumenten i form av tempel och helgedomar. Kamakura kan räkna 19 tempel och 65 helgedomar. Vi hinner förstås inte med alla, utan koncentrerar oss på de viktigaste.

Vi följer min guideboks tips och hoppar av i Kita (alltså norra) Kamakura. Denna norra del av staden är mycket fridfull och idyllisk. Alldeles intill stationen hittar vi det första templet, Engaku-ji.

Engaku-ji är ett av de tempel man måste se. Det grundades 1282 för att hedra alla de som dog vid mongolernas invasionsförsök. Mongolimperiet, ett av historiens verkliga superimperier, gjorde två försök att invadera Japan (1274 och 1281). Båda gånger räddades Japan av vädrets makter, eftersom mongolflottorna skingrades av stormar (därav japanernas "kamikaze", den gudomliga vinden).

Bortsett från huvudporten av trä och den centrala helgedomen innehåller Engaku-ji också ett litet Zentempel med en fantastisk trädgård och en tillhörande gravplats. Dessutom finns ytterligare en stor gravplats, samt en enorm klocka gjuten på 1300-talet.


Utsikt över Kamakura från Engaku-ji

Nästa stopp på vägen är templet Tokei-ji, känt som "Skilsmässotemplet". Under Kamakurashogunatet kunde kvinnor normalt inte skilja sig, utom om de lyckades ta sig till detta tempel och stannade där i tre år. Själva byggnaden är rätt oansenlig, men trädgården och den tillhörande gravplatsen är otroliga.



En promenad bland Tokei-jis gravstenar

Tempel nummer tre är Kencho-ji, Kamakuras största och tillika ett viktigt centrum för zenbuddhism. Här hittar vi flera imponerande tempelbyggnader samt en skola där lärjungar drillas i zazen (zenmeditation). Efter en stunds vila i den harmoniska trädgården fortsätter vi till Hansobo, en helgedom i anslutning till Kencho-ji. Hansobo ligger högt upp på ett berg, och det är en lång och krånglig väg upp, i synnerhet som det är så varmt (den soligaste dagen hittills på resan). Men utsikten är helt klart värd besväret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar