onsdag 8 april 2009

Spirited Away

Del av museets exteriör

Roboten på museets tak

Totoro hälsar besökarna från fönstret

Vägen till Ghiblimuseet

Det är den 8 april, Buddhas födelsedag. Roger och jag firar denna tilldragelse med att bege oss till Studio Ghibli-museet i Mitaka.

Studio Ghiblis skapare och främsta regissör är Hayao Miyazaki, animefilmens mästare framför andra. Hans filmer har fått genomslag långt utanför Japan. I Sverige blev han riktigt känd 2001, då hans film Spirited Away gick upp på svenska biografer och därmed gjorde animen erkänd även i Sverige. Därefter har de flesta av hans äldre filmer givits ut i Sverige, och till och med visats på bio. Särskilt populär hos barn av alla åldrar är Min granne Totoro, om det snälla sagomonstret Totoros vänkap med några barn. Min personliga favorit är dock Mononoke-hime, som lite förenklat kan beskrivas som Sagan om ringen, fast nyanserad.

Ghiblimuseet ligger i Mitaka, en förstad till Tokyo som har karaktären av välbärgat bostadsområde. Ghiblimuseet är inhyst i en fantasifull byggnad inne i en park. Biljetterna, som vi har haft med oss från Sverige, ger oss omedelbart inträde (besökstrycket på Ghiblimuseet är så hårt att man måste förboka biljetter). Väl inne beskådar vi den permanenta utställningen, som är fantastisk. Ghibli visar inte bara upp effektfulla bilder för att vi besökare ska gapa förvånat, utan har bemödat sig om att redogöra för hantverket bakom animerad film, så att man får förståelse för hur mediet har utvecklats. Tyvärr får man inte fotografera inne i museet, så ni får nöja er med bilderna av exteriören ovan.

I museet finns också en biograf, där vi besökare får se en specialgjord kortfilm om karaktärerna från Totoro. Det är en fantastisk upplevelse. Filmen visas dock bara på museet och går inte att köpa.

Ghiblimuseet är en fröjd för både stora och små barn. Vi stora barn är dock lite begränsade; kattbussen från Totoro finns i ett rum, och är stor nog för att man ska kunna krypa in i den. Men bara små barn får göra det :(. Mer tillfredsställande för oss är dock den stora roboten (från Laputa - Castle in the sky) på museets tak.

Vi avslutar besöket med en tur i museets giftshop där vi inhandlar lämpliga souvenirer. Sedan bär det av tillbaka mot centrala Tokyo.

2 kommentarer: