tisdag 21 juni 2011

Lijiang - den vackra floden

Exempel på nxifolkets skrift, Dongba

Lijiang

Lijiang


Ojoj, snacka om storm....

Hittills har resan varit ett intressant äventyr, men alla resor och allt väntande är lite frustrerande. Den långa resan till Kunming var utmattande, och redan nästa morgon hoppade vi på tåget till Lijiang. Det var det bästa vi gjort hittills på resan.

Lijiang, "Den vackra floden", ligger ca 7 timmars tyågresa nordväst om Kunming, och den resan är väl värd besväret. Vi anlände vid sextiden på kvällen, och blev båda överförtjusta i staden. Visserligen är den överöst med turister, men inget kan minska dess charm. Den ligger i en dal, och består av en rätt så ointressant modern del och den supercharmiga gamla delen, med vindlande gator och gränder och massor av kommers och restauranger.

Vi tog in på Mamma Naxis vandrarhem och åt sedan en lyxig middag där jag åt Hot Pot på svamp - grymt gott, om än alldeles för mycket för en person. Något att försöka laga hemma, helt klart.

Sedan vandrade vi runt i den pittoreska staden och lät oss förföras av den.

Vi kommer att vara i Lijiang imorgon också, sedan ska vi förhoppningsvis se Yangzifloden och Tiger Leaping Gorge.

Lijiang är centrum för naxifolket, en av Kinas etniska minoriteter. Idag finns ca 285 000 naxi. De har flera intressanta särdrag i sin kultur. Ett sådant är att de har sitt eget skriftsystem som består av ett slags hieroglyfer. Ett annat är att kulturen är närapå matriakal - kvinnorna har väldigt mycket att säga till om. Guideboken noterar, ofrivilligt ironiskt, att den moderna världens spridning håller på att urholka naxikvinnornas starka position. Det säger en hel del om modernitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar