måndag 11 juli 2011

Filmer från Kina 2

Tågresan till Kunming 1


Tågresan till Kunming 2



i Lijiang

lördag 9 juli 2011

Filmer från Kina 1

Regn i Hong Kong

Hong Kong


Jag och Roger i Guangzhou

fredag 8 juli 2011

Hemvägar

Jag är på väg hem. Jag sitter på flygplanet från Beijing till Stockholm. Om cirka sju timmar kommer jag vara tillbaka i Sverige. Eller kommer jag det?

I ett avseende är det en dum fråga. Naturligtvis kommer jag vara tillbaka i Sverige (om inte planet kraschar), i det avseendet att den fysiska varelse som skriver detta kommer att vara identisk med den fysiska varelse som kliver av planet. Men är denna fysiska varelse jag?

Korkad fråga igen kanske. Såklart det är jag. Vem skulle det annars vara? Tja, kanske ett annat jag?
Min poäng är denna: vem jag är förändras ständigt (i markant skillnad mot vad jag är – den fysisk/biologiska aspekten). Min identitet påverkas av en kombination av yttre stimuli (upplevelser) och inre stimuli (tankar, reaktioner, associationer). I denna ständiga ström av stimuli konstitueras mitt jag, min identitet, på nya sätt i varje given situation. Jag är inte en. Jag är många, och ständigt stadd i förändringar.

Förvisso, kan du invända, men finns där ändå inte en fast kärna, något som knyter samman dessa olika identiteter? Det uppenbara svaret på det är att det är kroppen som sammanbinder de olika identiteterna. Men återigen: min kropp är inte mitt jag, lika lite som ett antal personer i ett hus är huset; de bara är i huset. Kanske är huset en nödvändig grund för deras existens, men de är likväl något annat än huset.

Nå, men finns där inte något annat, ett gemensamt medvetande som har olika aspekter? Hålls inte de olika identiteterna samman av gemensamma minnen? Minnen som existerar i ett slags övergripande medvetande. De olika identiteterna blir då egentligen olika aspekter av ett och samma medvetande. Det verkar vara olika identiteter, olika jag, men är egentligen ett och samma.

Ja, kanske. Det är möjligt. Men det enda belägget för att det skulle vara så är vanans makt: jag har blivit inpräntad med föreställningen att jag är ett jag, en person, inte flera. Men det är, tror jag, främst för att det är praktiskt att kunna använda ”jag”. Rent empiriskt verkar det snarare vara så att jag är olika personer i olika sammanhang och situationer. Jag är en viss person på jobbet, men en annan person när jag träffar mina föräldrar, åter en annan när jag träffar mina vänner. Jag är till och med olika personer med olika vänner, olika personer med olika klasser, olika personer vid olika tider på dagen. Ibland är det en modig person som tar över och får saker att hända. Vanligare är att en feg och lismande figur är den dominerande.

Dessa personer delar visserligen minnen, men det är tveksamt om de verkligen delar alla minnen. När den modiga personen är aktiv så delar han vissa minnen med en del andra av personerna. När den fega personen dominerar är det dock lika klart att han delar vissa andra minnen med en del andra av personerna. Det är rimligen en gemensam minnesbank som minnena hämtas ifrån, men detta är inte mer mitt fasta ”jag” än min kropp är det. Det är en ramverk, en händelsehorisont. De delade minnena betyder inget särskilt annat än att olika personer kan ha gemensamma minnen för att de har upplevt saker tillsammans – eller bara samtidigt.

Nej, de olika personerna i mig är snarare som sandformationer på en strand. Strandsvallet ger upphov till vissa formationer, men löser upp andra. Successivt byts en eller annan formation ut mot en ny. Vissa formationer är mer beständiga, de består av djupa fåror i sanden. Men med tiden jämnas även de ut och försvinner, och ersätts av andra.

Hur lång tid krävs för att vissa personer i mig ska försvinna, för att nya ska uppstå? Hur många upplevelser krävs för att en identitet ska upplösas och en annan bildas? Jag vet inte, jag kan inte svara på det. Men möjligheten finns att det inte är jag som kommer hem, inte den jag du känner.

Du kanske inte märker det direkt, för till det yttre är jag mig lik, och ytan är så fundamental för vår personuppfattning att vi måste formulera klyschor om att det egentligen är insidan som räknas. I alla fall, till en början märker du alltså inget. Jag ser likadan ut, talar likadant, reagerar i stort sett likadant som tidigare. Men så märker du av det, lite åt gången. Små diskrepanser i mitt beteende. Jag ler på ett lite annat sätt. Just det där skämtet som jag tyckte var roligt tidigare får mig nu knappt att dra på munnen. Jag kliar mig inte på näsan på samma sätt. Tecknen är små, men med tiden ackumuleras de till en summa som gör att det står klart utom allt tvivel: jag är inte längre den du kände, om jag någonsin var det. Jag är en annan, och den jag du kände är bortsvept med tidens obönhörliga ström.

Kanske är det inte jag som kommer hem. Och när jag träffar dig nästa gång, kanske det inte är du.

torsdag 7 juli 2011

Åtta bra saker att ha med på Kinaresan

Inte i någon särskild ordning:

1) Plecos iPhoneapp. Grunden är en engelsk-mandarin-engelsk dictionary. När kineserna inte förstår vad jag försöker säga slår jag bara upp ordet i pleco och visar den kinesiska texten för dem. Och när de försöker berätta något men inte kan så kan de låna iphonen och skriva det på kinesiska, och jag får översättningen till engelska. Detta har överbryggat otaliga språkklyftor.

Pleco innehåller också en skannfunktion som gör att jag kan skanna kinesiska tecken och få dem översatta. Jag har inte använt den många gånger, men den har hjälpt till i några fall. Tack för detta tips Daniel!

2) Litet hushållsapotek. Du vet, för när magen pajar eller du plötsligt drabbas av influensa....

3) ITC for Train - grym app för att kolla tågtider i Kina. Tack igen Daniel!

4) iStart Chinese - utmärkt app för att komma igång med lite kinesiska. 3 x tack till Daniel!

5) Lonely Planets Kinabok. Oumbärlig, trots vissa fel och oklara kartor.

6) From Yao to Mao: 5000 years of Chinese History av Kenneth Hammond. Utmärkt föreläsningsserie att ha i mp3-spelaren under tågresor och andra väntetider.

7) Power over People av Dennis Dalton. Den bästa föreläsningsserien på mp3, att lyssna på igen och igen, även efter att Kinaresan tagit slut.

8) Filosofiska rummets podcasts. En nätt litet urval kompletterar lyssningsutbudet perfekt. Tack Ausrine!

Sjukdom och stora områden

Smittskydd Asian style!
Vad kan man göra med ett kollapsande imperiums statskassa? Bygga en marmorbåt kanske?


Sommarpalatset

Förbjudna staden

De senaste dagarna har varit sådär, främst för att jag hastigt och lustigt blev sjuk. Det är någon slags influensa - feber, frossa, trötthet och rejält ont i halsen. Det har förstås begränsat min förmåga att företa mig aktiviteter.

Innan sjukdomen bröt ut hann jag med att besöka den Förbjudna staden, som är imponerande, om än främst med sin storlek. Jag var inte enormt imponerad av palatsen och tronerna. Det påminde en del om Topkapı i Istanbul, med den skillnaden att Topkapı kändes lite mer innehållsrikt. Kanske beror det på att jag var där först. Om man först besöker Förbjudna staden och sedan Topkapı kanske intrycket blir det motsatta.

Eftersom jag är så envis ville jag inte ge upp mina aktiviteter, trots att jag blivit sjuk. Så jag tog en förmiddag och besökte det mycket natursköna Sommarpalatset, där bl a änkekejsarinnan Cixis Marmorbåt ligger. Det var fint och intressant, men jag orkade inte så mycket utan tvingades återvända till hotellet, där jag mer eller mindre kollapsade av utmattning och sov i något mer än ett halvt dygn.

Den vilan gjorde att jag återhämtade mig något, men jag har ändå tagit det lugnt idag och ägnat mig mest åt shopping. Jag har fått tag på det mesta jag ville ha, utom extra glasögon. De där optikerbutikerna lyser med sin frånvaro.


tisdag 5 juli 2011

Slitna trappsteg


Slitna trappsteg
Nästan helt blanka nu
Så många fötter
Har trampat ner
Ett par till
Ett par till
Ett par till
Kan du klara
Bara ett par till?

Tomma rum


Tomma rum
har inget värde
annat än luften som fyller dem

Tomma människor
har inte ens luften
som ger dem värde
inuti finns ett vakuum
som inte skapar annat

än tomma rum
utan värde
annat än luften som fyller dem

måndag 4 juli 2011

Till den stora muren


Du kanske är åttatusen kilometer lång
åtta meter hög och fem meter bred
med dubbla krenelleringar där det behövs
för att hålla borta fiender
som anfaller från två håll
men du är ingenting

Du kanske överblickar vildmarken
sitter grensle över bergen
dominerar landskapet runtomkring
men du är ingenting

Du kanske har kostat miljoner livet
när du byggdes
kanske har du skonat otaliga miljoner
undan härjningar
ändå har du brutits, knäckts
erövrats, övermannats
dominerats från ett håll eller båda

Nu är du restaurerad
ett turistobjekt
utan betydelse
utan tyngd
all din styrka ligger i det förflutna

Mur, du är
ingenting
mot muren i mig

Den stora murens skugga

På den stora muren

Mmm, fiskgryta!


Idag har jag besökt den stora muren vid Mutianyu. Det var en guidad tur som också stannade vid de djupt intetsägande Mingkejsargravarna, men sedan fick jag i alla fall besöka muren, och det var värt besväret.

Väl tillbaka i Beijing lyckades jag spåra upp en fiskgryta som faktiskt hade spår av sichuanpeppar i sig. Lycka! Men fisken var kokad med ben och allt, så det blev en del benjakt. Sedan var grytan alldeles för stor för mig ensam. Man ska helt enkelt vara flera tillsammans när man äter mat i Kina.

Nå, istället för mer pladder från min sida erbjuder jag istället min översättning av poeten Li Bais (701-762) dikt "Vid den stora muren":

I

Med hösten kom barbarerna

Huset Hans armé marscherade ut

Generalen har delat ut tigersigillen

och den Vita Drakens höjd är nu

de tappras läger

Vildmarkens måne

Följer sin bana

och ökenfrosten blommar på hans svärd

Han har inte ens kommit till den här sidan av Juvelporten än

Men sucka inte så djupt, hustru!


II

Han rider på sin vita springare vid Guldfortet

Hon vandrar i drömmar i ökenmolnen och sanden

Det är en sorgens årstid som hon knappt uthärdar

Hon tänker på sin älskade soldat vid gränsfortet

De fladdrande eldflugorna svärmar vid hennes fönster

medan månen långsamt passerar hennes ensamma stuga

Det gröna kejsarträdets löv är i trasor

och sha-tungträdets grenar är torra och vissna

Inte en timme går utan att hon, ensam, osedd,

gråter – bara för att inse hur fåfänga alla hennes tårar är.




söndag 3 juli 2011

Från Xian till Beijing

Stora hallen i Militärmuseet, Beijing. Fallossymbol någon?
Big Wild Goose Pagoda, Xian


Det senaste dygnet har lite grann flutit ihop för mig. Jag hade egentligen tänkt åka tåg från Xian till Beijing den 2:a, men eftersom det inte gick att få tag på några tågbiljetter blev jag tvungen att flyga morgonen den 3:e istället. Det gav mig en hel extra dag i Xian, samtidigt som jag behövde komma upp mycket tidigt för att hinna med mitt flyg.

Eftersom Xian var lika varmt som förut orkade jag inte med så mycket. Men jag tog mig till Shaanxi History Museum, som sägs höra till Kinas bästa museer. Så här i efterhand kan jag konstatera att det tyder på en rätt låg standard. Nej, det var faktiskt helt OK, inget större fel på det men heller inget spektakulärt. Problemet var att jag var tvungen att köa i en timma i stekande hetta för att komma in, och se det var det verkligen inte värt.

I samma område ligger The Big Wild Goose Pagoda, den enda byggnad i Xian som finns kvar sedan storhetstiden. Jag besökte pagoden lite snabbt, och nog är den fin. Särskilt som den är från 700-talet. Parken runtom är för övrigt helgad åt munken Xuanzang, vars resa till Indien låg till grund för en av Kinas mest berömda äventyrsberättelser, Journey to the West.

På eftermiddagen lyckades jag hitta ett postkontor och fick äntligen iväg några vykort. Sedan kroknade jag av hettan och lade mig på en mörk plats med mycket AC.

Tidigt nästa morgon lämnade jag Xian. Till skillnad från Yunnan och Sichuan kommer jag nog inte sakna den här staden. Det känns bra att ha varit i Xian, men det enda som skulle få mig att vilja återvända är om/när Shihuangdis grav blir tillgänglig.

Flygresan gjorde att jag kom fram till Beijing vid elva, och var på plats på hotellet jag bokat vid ungefär halv tolv. Jag fick omedelbart tillgång till ett rum, och snart var jag på väg ut på stan igen.

Till skillnad från många av de andra städerna har Beijing tunnelbana, något som är så mycket mer lättanvänt än bussar. Här är det ingen risk att jag hamnar lika fel som i Xian!

Eftersom förmiddagen gått åt till transport bestämde jag mig för att inte besöka Förbjudna staden idag. Istället åkte jag till Militärmuseet.

Till att börja med blev jag lite besviken på museet: det var mest en massa vapen uppradade efter varandra, utan sammanhang eller förklaring. Men så upptäckte jag utställningarna om Kinas moderna krig, från 1800-talet och framåt. Här blev det en tydlig kronologisk framställning av kända historiska händelser. Behöver jag lägga till att framställningen var grovt vinklad till en grovt nationalistisk skildring? Här skiljer sig inte Kina från t ex det japanska krigsmuseet Yasukuni-jinja. Samma självförhärligande, samma demonisering av fienden. Det mest förvånande var att Kina inte tog upp Nanjing-massakern. Jag hade väntat mig att de skulle göra en stor affär av det, men tydligen inte.

Inför morgondagen har jag bokat in en resa till den Stora muren. Vi får väl se hur det avlöper.


lördag 2 juli 2011

Kinesiska lukter

Stadslukten i Hong Kong efter regnet: den lätta odören av förmultning som vilat i utkanten av luktfältet sväller ut till en regelrätt gödselstank.

Matdofter. Stånden som grillar allt ifrån larver till kycklingfötter. Starka kryddor: chili, koriander, vitlök, ingefära, annat.

Den skarpa ammoniakstanken på alla nedpissade offentliga toaletter.

Den överväldigande bensinstanken som kommer i fläktar och vågor vid alla trafikerade stadsvägar. Man nästan känner blysmaken i munnen.

Matoset som blandas med bensinstanken, och denna blandning mixas sedan med avloppslukten från de offentliga toaletterna till en sällsam ny mixtur.

Cigarettrök och svett i en fadd kombination i tågvagnen.

Doften av grönska, som nyslaget gräs men utan att framkalla nysningar. Starkast och klarast är den i Tiger Leaping Gorge.

Den svala, luktbefriade bergsluften på Emei Shan.

Den söta, kväljande rökelsedoften i alla helgedomar.

Stanken av lösningsmedel från husrenoveringarna i Lijiang. Stickande i näsan och halsen. Jag försöker undvika att andas in, men en lätt yrsel och huvudvärk kommer ändå. Lösningsmedlets skarpa lukt slår ut alla andra lukter, inget annat blir kvar.

fredag 1 juli 2011

Mördande hetta

Mitt eget konstnärliga bidrag till expot

Ett något mer genomarbetat konstnärligt bidrag

Den officiella maskoten

På bussen tillbaka från terrakottamuseumet var det några kinesiska universitetsstudenter som började prata med mig. De undrade bland annat varför jag inte besökte Xians hortikulturella expo 2011. Jag har sett skyltarna för expon (de täcker halva Xian), men har inte riktigt övervägt att faktiskt gå. Jag ursäktar det med att det är så mycket annat att se, men studenterna tjatar på mig så att jag till slut halvt lovar att besöka expon. En av tjejerna jobbar där, och hon ger mig en karta och visar var jag ska gå för att hälsa på henne.


Nästa dag (alltså idag) har jag kommit underfund med att jag måste flyga från Xian morgonen den 3:e, och alltså har en hel extra dag här. Därför kan jag utan problem använda en förmiddag till att besöka expot.

Med gårdagens mördande hetta i bakhuvudet bestämmer jag mig för att inte gå några längre sträckor genom stan, utan jag använder bussen för att ta mig till tåg- och busstationen. Det är en kommunal dubbeldäckare, och först försöker jag stå på nedervåningen. Bussens takhöjd är dock bara 180 cm, så jag får snabbt nog och kliver upp på övervåningen, där det finns gott om utrymme för att sitta och dessutom få en överblick över vart vi åker.


Väl på tågstationen tar jag en särskild expobuss ut till utställningen. Det tar ungefär en halvtimme från Xian, och själva expot är en gigantisk park med olika utställningslokaler. Det är ett internationellt samarbete mellan olika universitet för att belysa det ömsesidiga beroendet mellan människa och natur.


Precis som alla kinesiska satsningar är alltså utställningsområdet gigantiskt. Mycket av det är väldigt fint och harmoniskt, och det finns en del härlig friluftskonst. Samtidigt är hela evenemanget indränkt i konsumism, med en särskilt framtagen expomaskot som man förstås kan köpa i en uppsjö olika inkarnationer. Det känns inte så rasande miljömedvetet.


För övrigt är jag verkligen den enda icke-kinesen här. På de flesta evenemang är antalet västerlänningar överrepresenterat, men detta är verkligen en aktivitet för kineser. På så sätt känns det lite roligt att få ta del av det.


Efter besök i några olika lokaler hittar jag till lokalen där studenterna jag träffade igår jobbar. De blir mycket uppspelta över att jag dyker upp, och vi pratar på haltande engelska. Det hela slutar med att jag deltar i evenemangets kreativa sida genom att måla en sten – det var vad aktiviteten i det huset gick ut på.

Efter att ha ätit lunch på utställningens ramen-restaurang åker jag tillbaka till stan. Jag hoppar på en likadan expobuss som jag åkte ut med, och frågar också om den går till Xian. Föraren nickar, och jag sätter mig och väntar på att komma fram.


När det har gått en halvtimme att jag känner igen något utanför fönstret blir jag orolig. Men så skymtar jag stadsmuren och tänker att det bara är en annan väg., slutstationen är rimligen tågstationen. Men efter fyrtiofem minuter stannar bussen och alla går av. Jag tumlar ut och upptäcker att jag är på en helt okänd plats. Det finns ingen annan råd än att ta en taxi till södra stadsporten. Det visar sig att jag hamnat en god bit sydöst om centrum. Så kan det gå.


Tillbaka i bekanta trakter passar jag på att tvätta och vila en stund. Hettan i Xian är om möjligt ännu värre än igår. Det är knappt så att det går att göra någonting alls, i synnerhet timmarna efter lunch. På morgonen, vid kl 9, har jag sett temperaturer på 38-39 grader. Efter lunch är det nog en god bit över 40. Högsommaren är helt enkelt inte optimal för att besöka Xian.


Under tidig kväll ger jag mig ut igen och besöker det muslimska kvarteret igen. Jag lyckas hitta en täckt marknad som känns väldigt turkisk i sin karaktär, även om krimskramset förstås är typiskt kinesiskt. I närheten provar jag Xians matspecialitet, kalla nudlar som serveras med krossade sesamfrön och kryddor. Det är rätt gott, om än inte i närheten av Sichuans gatumat (jag drömmer om den där pepparn....). En annan typiskt muslimsk sak är att det inte verkar serveras någon alkohol i området. Fast om man letar går det säkert att hitta, området är trots allt vigt åt kommers, inte andlighet.