måndag 16 juli 2012

Sedan och Stonne


Den sista hela dagen präglades av regn. Hittills hade vi haft tur med vädret: det kom visserligen regnskurar då och då, men överlag var det uppehåll. Men på fredagen öste det ner kontinuerligt hela dagen. Fredde och jag ville ändå besöka Sedan och Stonne, när vi ändå var i närheten. Richard och Ante bestämde sig för att följa med. Det var förmodligen ett misstag, eftersom de inte var så sugna på att se fler museer och slagfält.

Sedan var kanske ändå värdefullt för dem, eftersom denna större stad i alla fall hade öppna butiker (öppettiderna på den franska lansbygden var en ständig källa till frustration för oss). Fredde och jag gick dock och besökte Sedans slott, som vi inte kände till men som visade sig vara Europas största medeltida borg, en gigantisk stenfästning omgjord till museum. De håller regelbundet torneringsuppvisningar på gården, men idag var det inställt pga det dåliga vädret. Även utställningsrummet över det fransk-tyska kriget 1870-71 var stängt för renovering. Icke desto mindre var själva borgen mycket intressant att besöka. Dessutom fanns där en riktigt bra museishop, där man kunde få tag på en hel del souvenirer. Detta blev lite ironiskt eftersom Ante och Richard gick runt i stan och letade (förgäves) efter en souvenirshop. Hade de följt med oss hade de hittat den.

En gata i Sedan

Sedans borg

Skottglugg i borgen

Efter besöket i Sedan åkte vi till den lilla byn Stonne (ca 47 invånare). Under några dagar i maj 1940 utkämpades här en serie desperata strider, då det tyska elitregementet Grossdeutschland erövrade höjden vid Stonne för att få en överblick över floden Meuse och säkra övergångarna över den. de franska styrkorna gjorde desperata motanfall (byn erövrades och återerövrades 17 gånger på 4 dagar), men tvingades till slut retirera.

Själva byn var rätt intetsägande, men det fanns en gammal fransk stridsvagn och några minnesmärken där.  Den största behållningen var att gå upp på utsiktsplatsen och få en överblick över omgivningen. Då förstår man varför denna oansenliga by var så viktig.

Fransk stridsvagn av typ Char B1 bis

Utsikt från Stonne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar