söndag 15 juli 2012

Några intryck från resan 7-15 juli 2012


Den 7-15 juli gjorde jag en militärhistorisk resa i Tyskland, Frankike och Belgien. Det var med anledning av min vän Freddes 40-årsdag en månad tidigare: en av hans presenter var att få göra en sådan resa. Med på resan var, förutom jag, Freddes två bröder, Richard och Ante.

Richard, Ante och Fredde i Trelleborg

Vi använde Richards bil som transportmedel. Från Stockholm tog vi oss till Trelleborg, där vi tog färja över till Travemünde, och sedan körde vi till Frankrike. Själva resan tog alltså två dagar dit och två dagar tillbaka.

På vägen stannade vi vid det tyska pansarmuseet i Munster. Där finns en samling av främst tyska stridsvagnar, från första världskrigets A7V till moderna Leopard 2:or. Det fanns även en hel del andra nationers stridsvagnar där. Det var intressant att se den tekniska utvecklingen på nära håll, samt få en känsla för fordonens storlek.

Stridsvagn av typ A7V, Första världskriget

Huset vi hade hyrt ligger i den lilla byn Sapogne-sûr-Marche, nästan på gränsen till Belgien. Byn ska ha 147 invånare och ligger tillsammans med ett halvdussin andra byar av (förmodligen) liknande storlek. Härifrån är det nära till flera intressanta platser, framför allt Verdun och Ardennerna.

Denna närhet är anledningen till att Fredde valde ut byn som lämplig bas för vår resa. Huset vi bor i ägs av en holländare som bor i byn. Det är stort och rymligt, med två hela våningar och ett vindsplan. På bottenvåningen ligger kök och vardagsrum, på övervåningen finns tre sovrum, och på vinden finns ett fjärde, där jag sover. Själva huset är sådär typiskt kontinentalt, med vitkalkade väggar och träbjälkar. Alla bekvämligheter finns, utom Internet.

Vårt hus i Sapogne

Baksidan

 Biljardrum :O

Utsikt från mitt sovrumsfönster

Vardagsrummet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar